Meny Stäng

Skillnaden mellan kasein och vassle proteinpulver

När du ska köpa proteinpulver kommer du att upptäcka att det finns framför allt två typer av protein att välja mellan. Den enda kallas för vassle eller whey, och det är vanligtvis den man menar när man pratar om proteinpulver. Men det finns även något som heter kasein, som även det är en typ av proteinpulver. De två olika sorterna har olika egenskaper och bör därför tas av olika anledningar.

Kort sagt kan man säga att vassle är ett snabbverkande proteinpulver. Det tas alltså snabbt upp av kroppen och musklerna. Medan kasein är ett mer långverkande proteinpulver som inte tas upp lika snabbt. Båda typerna av proteinpulver är mjölkbaserade och innehåller aminosyror, men passar ändå bäst vid olika tillfällen.

När passar vassle bäst?

Vassle är ett mycket användbart proteinpulver, som du egentligen kan ta när som helst under dagen. Men eftersom det är snabbverkande och har en mycket bra effekt på muskelsyntesen nästan direkt efter intag passar det utmärkt att ta direkt efter ett träningspass när du behöver fylla på med energi.

Men vassle proteinpulver har mycket liknande egenskaper med vanlig mat och kan därför även tas regelbundet under dagen, exempelvis som ett mellanmål mellan dina större måltider. Det går också bra att använda vassle för att öka proteinhalten exempelvis i havregrynsgröten till frukost. Det går även utmärkt att blanda i exempelvis smoothies eller pannkakssmet.

Vassle behöver du inte ta regelbundet för att gå god effekt, utan effekten kommer omedelbart. Det går alltså bra att använda dig av vassel vissa dagar, och andra dagar vara helt utan.

När passar kasein bäst?

När passar kasein bäst?

Kasein däremot tas upp mycket långsam av kroppen och har ingen direkt påverkan på muskelsyntesen. Därför finns det ingen större anledning att ta kasein exempelvis direkt efter träning. Istället bör du ta kasein på kvällen, cirka 1-2 timmar innan du går och lägger dig. Men du kan även ta det under dagen, som ett mellanmål men då inte med syftet att få direkt verkan.

Syftet med att ta tillskott av kasein är istället att under tid underhålla den muskelmassa du bygger upp med hjälp av styrketräning. Kasein bör du alltså ta regelbundet under en längre period för att få resultat av.

Proteinpulver av kasein sväller när det blandas med vätska, och är därför populärt att använda till att göra ett proteinfluff men även som en ingrediens i exempelvis bakverk eller proteinpannkakor. SOLID Nutrition Casein är exempelvis perfekt att ha i shaken eller i din kvällsgröt.

Ska jag ta vassle eller kasein proteinpulver?

Då kanske du nu undrar om det är vassle eller om det är kasein proteinpulver som du bör ta? Vilket av dem kommer att ge dig bäst effekt? Svaret på den frågan är att du bör ta båda två för att få ett optimalt resultat. Eftersom de verkar på helt olika sätt bör det ses som två olika produkter som också kommer att ge dig olika resultat.

Ta därför gärna en shake med vassle proteinpulver direkt efter träningspasset och avsluta sedan kvällen med ett proteinfluff gjort på kaseinpulver. Båda produkterna finns med flertalet olika smaker. Du hittar ett stort utbud av proteinpulver till bra priser hos Tillskottsbolaget – besök dem idag!